Doa serta Amalan di malam hari raya

Daripada Abi Umamah r.a, daripada Nabi Muhammad SAW bersabda: “ Sesiapa mengerjakan amal ibadat pada malam hari raya (Aidil Fitri dan Aidil Adha) dengan mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, hatinya tidak akan mati (pada hari qiamat) sebagaimana matinya hati (orang-orang yang kufur engkar) pada hari itu.”(Ibnu Majah)

Huraian
1.Umat Islam digalakkan menyambut hari raya dengan Takbir dan Tahmid sebagai menandakan kesyukuran kepada Allah. Malah orang-orang yang beriman yang menghidupkan malam hari raya dengan beramal dan beribadat kerana Allah, hatinya akan hidup (bahagia dan gembira). Mereka akan mendapat balasan yang baik di sisi AllahS.W.T.

DOA AKHIR RAMADHAN
Ya Allah,
Ramadhan akan berakhir dan akan meninggalkan kami,oleh itu berilah masa kpd kami utk terus beramal spt dlm bulan ramadhan.Kami bersyukur kerana diberi hidayah dan petunjuk utk mentaati-Mu dgn ikhlas hati kami dan beribadat kpd-Mu mengharapkan keampunan dan keredhaan-Mu.
Ya Allah,
kami mohon kpd-Mu semoga dipanjangkan umur kami lagi utk bertemu dgn bulan ramadhan ditahun hadapan supaya dapat kami mengabdikan kpd-Mu.
Ya Allah,
sekiranya kami tidak sempat bertemu dgn bulan ramadhan lagi,maka Engkau ampunkan dosa kami dan masukkan kami kedalam syurga-Mu.
Ya Allah,
kami berharap dgn berakhirnya bulan ramadhan yg mulia ini,segala amalan kami Engkau terima dan segala doa kami Engkau makbulkan,Aamiin………


– Posted using BlogPress from my iPhone

Makan Tengahari di Restoran Rosmurni

Set Budget Rm 5.00 sekali air..Air Sirap..Ok jugak..


Menu


Menu Set Ikan Bakar


Ikan kembung


Ikan Pari

Sedap & Selesa tak semestinya mahal.

Suasana dalam restoran.

Lokasi restoran ni dekat berhampiran putra walk seri kembangan.Dekat dengan Jusco Equine Park.Boleh rujuk pada pamplet ini.


– Posted using BlogPress from my iPhone

Kenali diri melalui rambut

Kenali diri melalui rambut

1) RAMBUT LURUS –
bijak, seorang yang happy, bergaya, cemburu,dan pandai dalam menguruskan
sesuatu tanpa pertolongan

2) RAMBUT KERINTING TEBAL –
kurang bijak, degil, cemburu kuat, romantic,banyak pergaulan dan susah
dalam menyelesaikan masalah di ri , tidak suka termenung

3) RAMBUT KERENTING NEGRO-
bijak, ego, cemburu buta, romantic , memilih dan mudah mengamuk bila
susah hendak selesaikan masalah

4) RAMBUT IKAL MAYANG-
bijak, berfikir sebelum melakukan sesuatu,berfikiran terbuka, banyak
pergaulan, dan mudah memaaf kanseseorang dengan kesilapan lalu.

5) RAMBUT HALUS/LEMBUT-
bijak sangat, memilih, pemaaf, manja, tegas dan cepat melakukan
perkerjaan dengan bersungguh-sungguh.

6) RAMBUT SIKIT-
bijak, sentiasa berfikiran negatif pada seseorang, ego,dan pandai
membuka perniagaan walaupun kecil.

7) RAMBUT PERANG-
kurang bijak, berfikiran terbuka, pemaaf,sosial dan bijak la ri da ri pada
masalah.

8 ) RAMBUT TEBAL-
bijak, degil, cemburu, romantic, kasar, banyak kawan, dan pandai
mengambil hati seseorang.

9) RAMBUT KUSUT-
sangat bijak, berfikiran terbuka, banyak pergaulan, garang, susah nak
memaafkan seseorang, dan pandai dalam mengurusan sesuatu tanpa
pertolongan. (kalu nak nmpk bijak mcm empunya pesen rambut gini….
usahakasik kusut rambut korang….)

10) RAMBUT BERUBAN-
kurang bijak, suka termenung, sosial sikit,berfikiran terbuka dan pandai
selesaikan masalah di ri

11)TIADA RAMBUT-
(Botak) ..kesian

12) RAMBUT WARNA KEMER A H-MERAH A N A T A U
KEHIJAU-HIJAUAN –
itu rambutaaannnnnnnnnnnnnnnnnn….. HEHEHEHE

By syedas Posted in Umum

Syed Ashadi – Domain Terbaru

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Akhirnya saya telah membeli domain baru bagi menggantikan blog wordpress saya ini. Saya tetap akan postkan topik baru disini tetapi tidaklah aktif sangat. Mengapa saya mendapatkan hosting+domain sendiri kerana saya ingin mencuba widget-widget wordpress serta theme-theme yang terbaru supaya dapat mempelajari selok-belok wordpress dengan lebih mendalam. Di wordpress.com ini terdapat ‘limitation’ dimana anda tidak dapat mengubahsuai theme anda dan hanya dapat memilih theme-theme yang telah disediakan oleh wordpress sahaja. Lagi satu, sekiranya anda telah melanggar ‘Terms Of Service’ yang telah ditetapkan oleh wordpress.com maka, segala post anda akan hilang dan tidak dapat dikembalikan melainkan anda telah backup segala post anda. Saya juga tidak pasti apa yang terkandung dalam ‘Terms Of Service‘ wordpress kerana beberapa kawan saya telah di’terminate’kan akaunnya akibat terlanggar ‘Terms Of Service‘ wordpress. Jadi kesimpulannya, adalah selamat jika kita mempunyai wordpress kita sendiri dalam hosting kita sendiri dan untuk jangka masa yang panjang kerana kita dapat memanipulasikan wordpress kita sendiri. Tetapi jika anda faham ‘Terms Of Service‘ wordpress, teruskan setia bersama wordpress.com.

Sekian..

Layari Blog terbaru saya : http://syed.ashadi.net

By syedas Posted in Umum

Kaedah-kaedah menyediakan Mindset untuk melariskan jualan

Berjaya atau gagalnya dalam pemasaran dan kejurujualan berhubung rapat dengan penyediaan cara pemikiran atau mindset kita. Mereka yang mempunyai mindset yang negatif biasanya akan gagal dalam menjual sesuatu produk atau perkhidmatan. Ada beberapa tips penyediaan mindset yang boleh dilaksanakan setiap hari sehingga ia menjadi pemikiran atau mindset yang lahir dari jiwa anda secara automatik.

  1. TIP 1 :
    Selalu berfikiran positif. Berfikiran positif merupakan sifat atau attitude yang perlu dimiliki kerana sifat ini menjuruskan anda kepada kejayaan. Cubalah menguasai cara berfikir ini dan berusahalah untuk sentiasa berada di kalangan orang yang berfikiran positif. Jauhkan diri daripada mereka yang berfikiran negatif.
    Kita akan menghadapi banyak cabaran dan dugaan dalam pemasaran atau kejurujualan. Jika kita bertemu 10 orang, tidak mungkin semua akan membeli produk kita, Secara statistik, kebiasaanya mungkin hanya 2 orang sahaja yang akan membeli produk itu dan 2 orang lagi ‘atas pagar’ yang perlu kepada tindakan susulan. Jika perlu berfikiran positif dan perlu bekerja kuat untuk meyakinkan pelanggan ‘atas pagar’ tentang produk kita.
  2. TIPS 2 :
    Lupakan bayang-bayang kegagalan masa lalu. Jalani hidup harian dengan melupakan segala kegagalan yang lalu dan elakkan diri dari kerisauan terhadap masa hadapan. Jadikan cara fikir positif ini sebagai satu paksaan istimewa yang mesti sentiasa diamalkan.
    Mungkin dalam hidup, kita menghadapi banyak kegagalan yang boleh dijadikan iktibar kepada kita dan tidak perlu dikenang-kenang lagi. Apa yang sudah berlalu tidak mungkin dapat diubah lagi tetapi apa yang akan datang Insya-Allah sudah pasti dapat kita tangani dengan jayanya selagi kita mempunyai mindset yang positif. Jangan sekali-kali dibelenggu kegagalan masa lalu dengan membayangkan kegagalan tersebut dan merasa kesal. Ingat dalam mindset anda bahawa sebenarnya ‘tiada kegagalan melainkan pengalaman’. Ia bermaksud kegagalan masa lalu kita tukarkan kepada pengalaman. Kita perlu sentiasa bayangkan dalam minda kita pengalaman lalu yang boleh membantu kita mencapai kejayaan masa depan.
    Bayangkan pelanggan anda sentiasa tersenyum kepada anda. Bayangkan juga bahawa anda sentiasa mendapat jualan yang banyak pada bulan itu. Setiap kali bayangan kegagalan timbul, ubah pemikiran kepada bayangan positif.
  3. TIP 3 :
    Sentiasa mencuba sehingga berjaya. Setiap kali anda menemui kegagalan, gunakan sikap positif untuk mengubah kegagalan itu menjadi peluang untuk memperbaiki diri, bukan sebagai halangan kepada kejayaan.
    Gunakan istilah ‘tiada kegagalan dalam hidup hanya pengalaman sahaja’. Setiap kali kita menghadapi kegagalan, mindset kita perlu luahkan ungkapan ini dalam hati dan membantu kita mencuba sehingga berjaya.
    Kita juga perlu meletakkan matlamat untuk capai. Matlamat ini mesti mempunyai 3 peringkat iaitu untuk 1 bulan, 3 bulan dan 6 bulan. Matlamat ini mestilah sesuatu yang “reasonable possible” atau sesuatu yang boleh kita capai dengan usaha yang gigih bukan sesuatu impian atau cita-cita besar yang susah dicapai.
    Cita-cita besar yang susah dicapai boleh dijadikan matlamat jangka panjang untuk tempoh 5 tahun atau 10 tahun akan datang. Matlamat ini akan menjadi satu matlamat sepanjang hayat yang kita idam-idamkan sebagai sesuatu yang melengkapkan hidup kita dengan sempurna.
  4. TIP 4 :
    Bina harga diri. Harga diri berkait rapat dengan pencapaian kejayaan. Seseorang yang mempunyai tahap harga diri yang tinggi akan sentiasa membina kemampuan untuk mencapai kejayaan yang lebih besar. Ia tidak akan berpuas hati dengan tahap kejayaan semasa.
    Ini adalah tip yang terpenting kerana kita mesti mempunyai harga diri yang tinggi untuk membebaskan diri kita daripada kongkongan orang lain. Sebagai contoh bila kita di dalam sesuatu perniagaan, jangan mengharapkan kontrak dengan orang besar dengan mengampu dan merendahkan diri kita. Jika kita lakukan demikian akhirnya kita akan hilang harga diri. Walaupun kita perlu mendapatkan bantuan daripada orang-orang besar, kita mesti yakin bahawa bantuan itu adalah sekadar bantuan daripada seorang kawan kepada kawan yang lain. Kita mesti ingat bahawa yang memberi rezeki adalah Allah S.W.T dan bukan orang yang kita ampu. Dengan ini bila kita berjaya dalam bisnes, kita ketahui dan yakin bahawa ia berpunca daripada seorang yang mempunyai harga diri khalifatullah fir’ard atau dengan maksud khalifah Allah yang mampu mentadbir diri dan alam semesta.
    Ini adalah anugerah Tuhan. Sebenarnya kita adalah hamba Allah tetapi mempunyai harga diri sebagai pemimpin, pengaman dan penentu kejayaan diri dan alam semesta.
    Jika kita mengamalkan keempat-empat tip ini, insya-Allah kita sudah menyediakan mindset kita untuk berjaya dengan melariskan pemasaran dan jualan kita pada bila-bila masa.
By syedas Posted in Umum

5 Langkah Buka Perniagaan Sendiri

Membuka perniagaan sendiri mungkin menjadi dambaan bagi semua orang. Namun memulakan sesebuah perniagaan tidaklah semudah memetik jari. Ada perkara-perkara yang harus dipersiapkan, direncanakan dan dilaksanakan dengan ketekunan. Semak beberapa tips tentang bagaimana mempersiapkan diri untuk membuka sebuah perniagaan :

  1. PILIH RAKAN PERNIAGAAN YANG TEPAT
    Jika anda akan mencari rakan niaga, pastikan anda memilih yang tepat dan serasi. Pilihlah rakan perniagaan yang memiliki latar belakang perniagaan. Pengalaman yang diperoleh oleh rakan anda dapat membantu anda memajukan perniagaan. Anda juga boleh memilih rakan perniagaan yang kewangan yang kukuh kerana mereka memiliki kredit yang bagus untuk menjamin perniagaan yang bakal dibuka.
  2. LAKUKAN KAJIAN TERLEBIH DAHULU
    Kajian merupakan perkara utama yang perlu dilakukan sebelum memulakan perniagaan. Lakukan kajian terlebih dahulu misalnya di pasar raya, kedai runcit, pasar malam dan sebagainya. Tentukan siapa pengguna bakal membeli barangan yang ingin anda pasarkan. Tentukan mana yang akan jadi sasaran utama anda atau pelanggan anda menjadi lebih kecil. Fahami perbezaan antara pasar raya dan di mana anda boleh menarik lebih pelanggan.
  3. JAMINAN KEWANGAN
    Kewangan boleh menjadi masalah yang terbesar sebelum anda membuka sesebuah perniagaan tetapi ada beberapa jenis pilihan yang tersedia untuk mendapatkan modal. Ada boleh memilih untuk mengikut program keusahawanan dalam membangun perusahaan kecil-kecilan. Anda boleh memulakan untuk mengajukan pinjaman pada bank yang untuk perniagaan industri ringan misalnya atau anda boleh membuat pinjaman peribadi di bank selain memilih rakan perniagaan yang memiliki kewangan yang stabil.
  4. CIPTAKAN IMEJ ATAU POSISI JUALAN YANG BAIK
    Mulakan dengan membangunkan imej perniagaan anda. ‘Branding image’ anda di kalangan masyarakat luar dan juga kepada para pelanggan yang menjadi sasaran anda. Ianya termasuklah dalam soal strategi penjualan. Kembangkan ‘tagline’ anda dan tumpukan kepada pelanggan-pelanggan yang sesuai dengan produk yang anda pasarkan. Ciptakan sebuah imej yang mampu membuatkan anda dipercayai dan diyakini oleh kelompok sasaran pelanggan anda.
  5. BERHENTI BERFIKIR UNTUK MENDAPATKAN LABA SECEPAT KILAT
    Tidak dapat dinafikan bahawa bukan mudah untuk sesebuah perniagaan itu maju dan berjaya dalam jangka masa yang singkat. Kebanyakan perniagaan memerlukan waktu dan usaha, bahkan untuk memulakan sesuatu perniagaa, anda perlu berusaha dengan lebih keras bagi mendapatkan hasil seperti yang diharapkan. Saat anda memahami bahawa tiada jalan singkat untuk mendapatkan kejayaan selain tiada kejayaan tanpa usaha, anda tidak seharusnya menaruh harapan secara berlebihan atau yang tidak realistik. Persiapkan usaha, pengorbanan dan bahkan kemungkinan mengalami kerugian. Anda tidak akan menjadi kaya raya hanya dalam sekelip mata tetapi anda boleh berusaha ‘mencipta’ secara bertahap. Walau apa pun, yang penting ialah semangat untuk terus berusaha sehingga berjaya.

*Dipetik dari majalah Mingguan Wanita Ogos ’07

By syedas Posted in Umum

Doa Awal Tahun & Akhir Tahun Hijriah

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”
Berikut adalah Doa Akhir Tahun

doa-akhir-thn0.jpg

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.
Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
“Hampalah kami di sepanjang tahun ini”.

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.
Berikut adalah Doa Awal Tahun

doa-awal-thn0.jpg

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

By syedas Posted in Umum