3 Cerita Menarik

CERITA 1

rm1.jpg

rm5.jpg

Duit seringgit telah bertemu dengan lima puluh ringgit dan bertanya:
“Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?”
Lima puluh menjawab ” Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola,
Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF,
M’sianIdol..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?”

Duit seringit menjawab perlahan seraya menunduk, “Hmm..biasa lah..
Balik-balik tempat sama.. surau, masjid, surau… “.
Moral of the story: Takkan la asyik-asyik nak derma RM1 je kat mesjid
Or surau, tambah la sikit..

CERITA 2

cow1.gif

yellowdog.gif

Antara Pegang Awek & Pegang Anjing

LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada yg tak kena je?

ANJING: Aku tengah tension nih . Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : eh? kenapa ?

ANJING: aku lalu tepi dua orang manusia lelaki dan perempuan yg sedang
berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan berkata
“hoi anjing , pergi jauh-jauh, najis!”.

LEMBU: Ya, lah. Ko kan haram. Najis tahap berat bagi manusia. Biasalah tu.

ANJING: Kalau aku najis sekali pon, kalau dia tersentuh aku, boleh
disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa? Boleh ke nak samak dosa?

LEMBU: Betul tu . Memegang wanita yg bukan mahramnya tanpa ikatan yg
sah, lebih dahsyat kenajisannya daripada memegang ko anjing, malah tak boleh
suci sekalipun di samak.

ANJING: Wah .. ayat ko me man g power la… manusia kena ubah pepatah “Pandai macam LEMBU”

Sedikit Penjelasan:

Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada ibnu majah menyatakan
bahawa ?Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik
berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram?.

Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa). Sedangkan menyentuh
anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat).

Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat. Tetapi,
menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa dan merupakan maksiat.

Di dalam satu riwayat hadis yang lain yang maksudnya , ?Sesungguhnya
kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum
yang bukan sejenis yang tidak halal baginya . (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)
CERiTA 3

tembikai.JPG

Terdidik Kerana Sebiji Tembikai
Pada suatu hari, seorang ahli sufi yang masyhur bernama Syaqiq
Al-Balkhir telah membeli sebiji tembikai. Kemudian dia membawa tembikai
itu pulang dan diberikan kepada isterinya. Apabila isterinya membelah tembikai itu untuk dimakan, ternyata buah tembikai itu tidak elok, maka marah-marahlah isteri Syaqiq dengan keadaan tersebut.

Maka bertanyalah Syaqiq kepada isterinya: “Kepada siapa engkau tujukan
marahmu itu, adakah kepada penjual, pembeli, penanam atau Pencipta buah
tembikai itu?.” Terdiam isterinya mendengar pertanyaan tersebut.
Kemudian Syaqiq teruskan lagi kata-katanya:

“Adapun si penjual, sudah tentu mahu jualannya terdiri daripada
barangan yang terbaik. Adapun si pembeli juga sudah tentu mahu membeli
barang yang terbaik juga. Bahkan si penanam juga sudah tentu berharap
hasil tanamannya yang terbaik juga. Maka ternyatalah marahmu ini engkau
tujukan kepada Pencipta buah tembikai ini.

Maka bertaqwalah engkau kepada Allah dan redhalah dengan segala ketentuan-Nya.”
Maka menangislah isteri Syaqiq. Lalu bertaubat dan iapun redhalah
dengan apa yang telah ditentukan oleh Allah SWT.

Hanya Ingin Mengingatkan ….

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali …

1. Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,maka banyaklah bacaan “Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah”, supaya kamu dapat jawapan kepadanya.

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya

1. Dunia itu racun,zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun,zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.
Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ada 4 di pandang sebagai ibu “, iaitu :

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN.
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR.
Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesabaran.
Beberapa kata renungan dari Qur’an :

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:
Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

Advertisements

Cara Format Telefon Bimbit Nokia Model S60

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Hari ini saya ingin berkongsi bagaimana untuk format telefon bimbit model S60-S80 dengan cara dail kod tertentu sahaja…Tapi pastikan sebelum format, backup segala data yang ada di dalam telefon bimbit anda seperti contact dan sebagainya. Data-data yang lain boleh disimpan dalam memory kad anda sebelum memulakan proses memformat.

Selalunya,telefon bimbit yang mengalami masalah lambat proses atau dijangkiti virus, perlu diformat supaya telefon bimbit lancar dan tidak perlu servis di kedai di mana kalau kita hantar ke kedai, cas akan dikenakan.Jadi adalah lebih baik kita pelajari cara format handset supaya kita tidak perlu lagi mengeluarkan duit kita semata-mata untuk format handphone kita. Sama juga seperti format komputer. Cuma cara format komputer berbeza kerana kita memerlukan kelengkapan seperti software windowsXP dan sebagainya untuk format. Tetapi telefon bimbit model S60 tidak memerlukan apa-apa software kerana ia telah disetting untuk menjadikan handphone anda seperti baru. Baiklah…Saya akan menerangkan cara bagaimana untuk format handphone anda..Cara nya amatlah mudah dengan hanya memasukkan kod yang saya akan beritahu sebentar lagi, anda akan terus dapat format handphone anda. Langkah-langkahnya ialah :-

  1. Backup segala data-data penting seperti contact, picture, dan data-data lain ke dalam memory kad anda. Jika semuanya telah di simpan di dalam memory kad, teruskan kepada langkah kedua. Terdapat perisian yang boleh backup contact name seperti SmartVcard dan PKtrans di mana anda dapat menyimpan data contact anda di dalam memory kad anda.
  2. Seterusnya, buka mmc anda dan keluarkan dari telefon bimbit anda.
  3. Buka semula telefon bimbit anda tanpa memory kad.
  4. Kemudian dial kod *#7370*. Pilih ‘yes’. Masukkan no kod telefon bimbit anda. Selalunya no kod telefon bimbit anda ‘default’ 12345 . Jika no kod itu betul, handphone anda akan ‘restart’. Maka, sesi format akan berlaku.
  5. Selepas itu, telefon bimbit anda akan jadi seperti baru.

Untuk langkah ke-4, jika anda terlupa password kod handphone anda, anda boleh menggunakan perisian mcode ataupun mastercode calculator, dengan hanya memasukkan no IMEI telefon bimbit anda, anda akan diberi kod untuk dimasukkan pada lock kod handphone anda. No IMEI telefon bimbit boleh didapati pada belakang bateri telefon bimbit anda.

Ini adalah pengalaman saya format telefon bimbit saya.Handphone ini telah diuji pada handphone nokia model S60 iaitu 3650,3660,Ngage,Ngage QD, 7650,7610 dan seangkatan dengannya.

nokia-ngage-qd.jpg

nokia_3650.jpg

 

nokia_7650.jpg

Software Waktu Solat dan Tazkirah

assalam.gif

Assalamualaikum dan Salam sejahtera buat semua pengunjung blog saya ini…
Dah lama saya tak update blog saya ni.Hari ini saya ingin memperkenalkan suatu perisian dimana anda dapat mengetahui waktu solat yang terkini di desktop komputer anda.Bukan sahaja dapat perisian waktu azan.Malah terdapat tazkirah yang dapat membimbing anda menjadi seorang muslim yang soleh.Terdapat hadis-hadis Rasullullah,Firman-firman Allah serta riwayat dari para sahabat Rasulullah. Peringatan ini bagus untuk membentuk peribadi seorang mukmin.

Di bawah ini adalah gambarah perisian waktu solat :

azan.jpg waktu.jpg

tazkirah1.jpg

Anda boleh dapatkan perisian ini di blog satay DIY dan boleh beli sekali rempah SATAY DIY atau download terus di sini.

Diharap perisian ini dapat memberi manfaat kepada semua umat ISLAM.
SELAMAT MENCUBA…